Van aardappelloods tot duurzame nieuwbouwwijk

  • 15 kavels
  • Planontwikkeling in molenbiotoop
  • Planontwikkeling agrarische milieucontouren

Aan de rand van het dorp en omringd door polders, stond deze plek vroeger in het teken van landbouw.  Nu wordt er op deze prominente plek in het Thoolse dorp Poortvliet ontwikkeld aan een duurzame nieuwbouwwijk.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, ging het proces niet direct voor de wind. De grondeigenaren van dit prachtige gebied hadden de wens hier een schitterende woonwijk te ontwikkelen. Midden in een molenbiotoop, tegenover een bedrijventerrein en rekening houdend met agrarische milieucontouren, maakte dat dit plan niet zomaar van de grond kwam.

Onze hulp werd ingeschakeld en we hebben voor deze toplocatie een verkavelingsplan opgeleverd dat aan alle eisen voldoet.

Timek Wonen bij de Molen Voor en Nu

Het verkavelingsplan

De wijk is opgebouwd uit 15 vrije kavels waarop duurzame villa’s worden gebouwd. Elke kavel heeft een uniek uitzicht: of op de molen ‘De Korenaar’ of vrij uitzicht op de polders. Om de kavels een invulling te geven hebben we meerdere woningen ontworpen, welke kopers volledig mogen overnemen of gewoon ter inspiratie kunnen gebruiken.

Het proces


Zicht op de molen is natuurlijk bijzonder, maar brengt een berg regels met zich mee. Een zogenoemde molenbiotoop. Voor deze wijk betekende dat we in ons stedenbouwkundigplan rekening moesten houden met plaatsing van de kavels en hoogtes van de ontwerpvoorstellen, zodat het zicht op de molen en de goede windvang intact bleef. Daarnaast bevindt deze locatie zich binnen een agrarisch gebied en tegenover een bedrijventerrein. Om van deze plek een en woonwijk te maken moest het bestemmingsplan gewijzigd worden. Planontwikkeling is vaak een ingewikkeld proces, dat wij als een mooie uitdaging zien.

Het verkavelingsplan wonen bij de molen poortvliet

Ontdek hier meer nieuwbouwprojecten